Productie: Tom Boudewijns
Eerst het kapitale Brasschaat bekijken en dan vanaf een afstandje Antwerpen. Ongemerkt toer je een stukje vergeten Nederland binnen: Zeeuws-Vlaanderen. Eens telde deze streek een schat aan kastelen, nu zijn het de verstilde kreken en dorpen met hun gaaf bewaard gebleven dorpskernen die je hart stelen. Hemel en aarde maken er een niet te evenaren landschap, met aan de kust een keuze aan badplaatsen die uniek is in Nederland.
GPS-tocht Utrecht: langs Vecht, bossen en plassen
Brasschaat met kapitale villa’s.
Brasschaat op het bord en direct wordt het snoepen. Kapitale woningen tooien de wegrand en achter de gesloten sierhekken liggen prachtige tuinen met waarschijnlijk ongekend luxe bungalows. Via Ekeren-Donk, Mariaburg en Ekeren laat je de oen achter je en kom je in Antwerpen.
Antwerpen, levendige stad van uitgaan en mooie gebouwen.
De Noorderlaan in de Sinjorenstad verdwijnt en de Italiëlei komt onder de wielen. Dit is de bekende weg naar het centrum van Antwerpen, waar elke zondagmorgen de Vogeltjesmarkt wordt gehouden. Maar je gaat niet naar de markt, maar draait rechts de Waaslandtunnel in en bereikt de Linkeroever. Aan de overzijde van de Schelde kun je op afstand het uitgaansleven van Antwerpen bekijken. Zo zie je Het Steen, een deel van een voormalige burcht en het oudste gebouw van Antwerpen.
Hulst heeft veel bezienswaardigheden zoals de Abdij van Baudelo.
Hulst, ‘Het Kleinood van de Vlaamse Vestingbouw’ bevat drie toegangspoorten. Je rijdt via een van die poorten door de Grote Bagynestraat de Grote Markt op en ziet een van de oudste gebouwen van de stad, de Refugium abdij van Baudelo van begin 1500 met enkele mooie torentjes en trapgevels. Er omheen liggen gezellige terrassen en restaurants. Over de stadswallen kun je een wandeling van een uur. Korter is een bezoek aan de Stadsmolen. Hulst heeft zich gebonden aan de vos Reynart en dat kom je in de hele stad tegen. Eind augustus zijn er de Reynaertfeesten.
De smalle toerwegen langs ‘De Vogel’ onder Hengstdijk.
Let eens op de beboomde dijken, dat het Zeeuwse landschap zo karakteristiek maakt. Zeeuws-Vlaanderen is mooi. Het land is weids en de rijke akkers zijn bebouwd met tarwe, gerst, suikerbiet of aardappel. Let ook op de wolken… zonneladders, halo’s en enorme schaduwen die over de akkers jagen.
Het sluizencomplex van Terneuzen geeft toegang tot het kanaal Gent – Terneuzen.
Terneuzen is anders, daar woont en werkt een derde van de inwoners van Zeeuws-Vlaanderen. De stad is een belangrijke industrie- en havenstad. Grote zeeschepen varen door het kanaal van Terneuzen naar Gent. Stop even bij de imposante sluizen. Je kunt er een rondvaart maken en of een uitkijktoren beklimmen.
De Braakman, 183 ha met hoogteverschillen en restanten van vroegere kreken.
Maar het is niet alleen de geschiedenis van de kastelen, ook prachtige verstilde kreken zijn in Zeeuws-Vlaanderen te vinden, zoals Krabbenhoek, Zestig Voet, Groot Eiland, Grote Vogel, Otheense Kreek, Braakmankreek en het Zwin.
Biervliet heeft zijn bekendheid te danken aan Willem Beukelszoon uit 1397.
Ook Biervliet heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. In oude geschriften uit 1075 is het stadje al terug te vinden als Bierfletuw. Omdat Biervliet beschermd moest worden, werd er een kasteel gebouwd. De Stormvloed van 1375 sloeg enorme bressen in de kust en het oprukkende water drong tot diep in het binnenland door. Zo ontstond de Braakman. Biervliet heeft in het verleden vele stormvloeden moeten afslaan, tot de Sint-Pontiaansvloed van 1552 het stadje te veel werd.
IJzendijke met oude Markt en mooie panden.
Je maakt kennis met heel veel kleine, oude en charmante plaatsen zoals Clinge, Hengstdijk, Hoek, Biervliet, IJzendijke, Groede, Cadzand en Retranchement. Het zijn stuk voor stuk dorpen met een sfeervol centrum, waar je de terrassen naar je lonken.
Retranchement met het achterliggende natuurgebied ’t Zwin.
Je rijdt van het mooie Retranchement naar Sluis. Onderweg slinger je over de prachtige Killedijk, die eigenlijk te mooi is om daar te liggen. De dijk is niet lang, maar kronkelt lekker door een puntje van het unieke natuurgebied ‘t Zwin. De zeearm die ooit Brugge met de Noordzee verbond, verzandde in de 15e eeuw en is geleidelijk aan ingedijkt. Het is nu een waardevol natuurreservaat dat bestaat uit geulen, schorren en duinen. Het reservaat biedt onderdak aan een grote verscheidenheid aan vogels en planten.
Sluis met zijn toeristisch centrum, monumentale kern en landelijk natuurschoon.
De laatste plaats is Sluis, waar jaarlijks miljoenen mensen door het bruisende koop- en horecacentrum slenteren. De Belgische kust met plaatsen als Knokke, Oostende en Blankenbergen liggen binnen handbereik, maar ook de cultuursteden Brugge en Gent liggen op niet meer dan een steenworp afstand. Sluis zelf heeft behalve winkels en horeca ook wallen, bastions, grachten, poorten, een raadhuis met belfort uit de 14de eeuw en een 36 meter hoge wachttoren.
Route-informatie
Vertrekpunt | Hotel Dennenhof Bredabaan 940, Brasschaat, België. |
Eindpunt | Sluis |
Lengte | 191 km |