Doorbreek de vestingmuren van Breda, verken het autovrije centrum van Tilburg en wandel langs de wallen en bastions van Gorinchem. Laat je vervolgens meevoeren naar de Betuwe, waar je kunt genieten van de bloesem, vers fruit en kleine dijkweggetjes. Onderweg kom je oude dorpen en stadje tegen, maar vergeet ook de bossen, heidevelden en beekdalen niet.
GPS-tocht Noord-Brabant/Zuid-Holland: dwalen door de polders
Breda, het ‘Haagje van het Zuiden’
Breda wordt ook wel ‘Het Haagje van het Zuiden’ genoemd. De stad dankt haar naam aan de Brede Aa, een breed water. Rondom de nederzetting lag een moerassig gebied waar twee riviertjes samenvloeiden: de Mark en de Aa of Weerijs. Breda heeft een rijk verleden en bezit veel indrukwekkende gebouwen, waaronder de prachtige Grote of Lieve Vrouwekerk op de Grote Markt.
Tilburg, stad van de ‘kruikezeikers’ en de ’trappist’
De Tilburgers danken hun niet zo vleiende bijnaam ‘kruikezeikers’ aan de textielindustrie. Vroeger bewaarden de textielarbeiders en hun families de urine in kruiken om deze in de fabrieken te gebruiken bij het wassen van de wol. Tilburg heeft een gezellig winkel- en uitgaanscentrum en is ook bekend om haar Trappistenabdij.
Gorinchem; stad van vele vergezichten
Gorinchem, ook wel Gorkum genoemd, is een leuke stad omringd door dikke wallen die grachten, bruggetjes en een gezellig centrum beschermen. Parkeer je motor bij het voetveer naar Loevestein en geniet op een terras van het uitzicht over de Merwede en de Merwedebrug.
Gellicum, Rumpt, Beesd en Tricht, hoe fruitig wil je dorpjes hebben?
Bij Vuren steek je de A15 en de Betuwelijn over en rijd je langs de Linge, waar je de appels en peren zo van de bomen kunt plukken. In Beesd staan twee kerken aan de met meilinden omzoomde Voorstraat.
Buren, Oranjestadje dat niets met voetbal te maken heeft
De rustiger Lingedijk brengt je naar het Oranjestadje Buren, dat aan het riviertje de Korne ligt en verbonden is met het Oranjehuis. In het historische stadje vind je oude stadswallen, grachten, gerestaureerde panden, een pomp en de waag.
Vijftien kilometer lol op de Rijnbandijk tussen Rijswijk en Lienden
Volg de Rijnbandijk van Rijswijk tot Lienden en geniet onderweg van de uitzichten op Wijk bij Duurstede, Maurik, kasteel Amerongen, het eiland Maurik, Elst, Rhenen met zijn Cunerakerk en de molen bij Lienden.
Kesteren, vanaf 1818 een zelfstandige gemeente, nu niet meer
Na het water maak je een kleine omzwerving door Aalst, Kesteren en langs de boomkwekers van Opheusden. De rustige dijkweggetjes brengen je uiteindelijk naar het Lexkesveer.
Wageningen met de Blauwe Kamer en de Grebbeberg
De slingerende dijkwegen met hun prachtige uitzichten brengen je richting Wageningen. Aan de overzijde van de Rijn zie je de Grebbeberg en de Wageningse Berg liggen.
Het Renkumse Beekdal met meer dan 1.000 soorten planten, dieren en paddenstoelen
Het Lexkesveer brengt je naar de rustige kant van Wageningen. Volg de weg naar Renkum, beklim de Wageningse Berg en ontdek het Bennekomse Bos.
Wolfheze bestaat uit heide, loofbos, beekjes en oude landbouwgronden
Rij via de Regentesselaan en de Keijenbergseweg naar Wolfheze. Dit dorp, gelegen in een bosrijke omgeving, was in de 19e eeuw een inspiratiebron voor de schilders van de Oosterbeekse School. Rijd er nu met je motor doorheen en laat je opnieuw inspireren door het afwisselende landschap.
Route-informatie
Vertrekpunt | La Place Oosterhout, Beneluxweg 1, Oosterhout. |
Eindpunt | Wolfheze |
Lengte | 189 km |
Download de route GPS-tocht Midden-Brabant en de Betuwe
Productie: Tom Boudewijns