zondag 24 november 2024

Clubrit Limburg/Duitsland: door het land van asperges en champignons

Deze tocht begint in de streek van de asperges en de champignonkwekerijen. Al snel doorkruis je natuurgebieden, uitgestrekte heidevelden en bosgebieden. Je bekijkt kapellen en snel stromende riviertjes. De mengeling van Nederlands, Duits en Limburgs geeft de tocht een internationaal tintje. Ten slotte kun je uitrusten in de uitgestrekte natuur van de Peel, waar het ook goed aardbeien eten is.

Tekst + Fotografie: Tom Boudewijns

1. Het vitale Maasdorp Grubbenvorst

Na het centrum van Sevenum volg je de Sevenumseweg en kom je in het Maasdorp Grubbenvorst. Op een terp aan de Venloseweg ligt daar stilletjes de ruïne Het Gebroken Slot. Over het kasteel, dat vroeger kasteel Gribben heette, doet een spookverhaal de ronde. Mocht je de ruïne willen bezoeken, pas dan op, want de verschijning van de Witte Joffer voorspelt onheil.

Naast asperges en champignons happen kun je bij Sevenum ook het pretpark in.

2. Arcen, dorp aan de Maas met eindeloze natuurgebieden

Links van de N271 liggen de Kasteelse Bossen met daarin het bekende kasteel Arcen uit de zeventiende eeuw. Op het bij het kasteel behorende landgoed is een permanente expositie van bloemen, planten en antiek te bewonderen.

Het is in Grubbenvorst uitkijken voor de Witte Joffer.

Clubrit Zeeland: zwerven door het Zeeuwse land

3. Dorperheide met de kastelen Walbeck en Steprath

Je draait bij Arcen rechtsaf de Lingsforterweg op, met aan de rechterkant het Lingsfort. Twintig kilometer toer je langs de grens over mooie geasfalteerde wegen door de Dorperheide en langs de Steprather Heide met campings en de kastelen Walbeck en Steprath.

Twintig kilometer toer je over mooie geasfalteerde wegen.

4. Landgoed de Hamert, een uniek wandelgebied

Voor je ligt het landgoed de Hamert, dat een waardevol natuurreservaat is, waar je met de motor niet in mag. In het natuurgebied liggen twee grote vennen, het Herenven en het Pikmeeuwenwater. Op een heuvel bij het laatste water rusten de overblijfselen van de eerste bewoners van dit gebied. Er zijn een necropolis en een urnenveld, dat waarschijnlijk rond de vijfde eeuw voor onze jaartelling is aangelegd.

Landgoed de Hamert is een waardevol natuurreservaat.

5. Doodlopende wegen met maar een uitweg in Hommersum

De tocht blijft over kleine weggetjes gaan, maar nu aan de andere kant van de grens, want na de Grensweg neem je de kleine Mortelweg naar Hommersum. Dat dorp ligt geïsoleerd in een uithoek van doodlopende wegen. De Hassumerstrasse is er de enige uitweg. Deze neem je dan ook. Het landschap wordt ruimer en in de verte doemt de K28 naar Hassum op. Je bent nu aan de rand van het Reichswald.

Moyländerallee, een heuvelachtige en beboste streek met een beschermd vogelgebied.

6. Moyländerallee, door een heuvelachtig en bebost gebied

In Till-Moyland hou je richting Louisendorf aan en kom je in een beschermd vogelgebied. Strakke, smalle wegen voeren door een heuvelachtig bebost gebied langs het romantische slot Moyland. Schloss Moyland is een barokslot, dat in de negentiende eeuw in neogotische stijl werd verbouwd. In de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel zwaar beschadigd en leek het aan verval ten onder te gaan. In 1993 kochten de Nederlandse gebroeders Van der Grinten de ruïne voor het symbolische bedrag van één Duitse Mark.

7. Schloss Moyland, een uniek kunstmuseum

Het kasteel Schloss Moyland werd gerestaureerd en is sinds 1997 als kunstmuseum ingericht. Het Schloss Moyland Museum is om zijn eigenaardige manier van tentoonstellen van schilderijen uniek, want de kunstwerken hangen er niet alleen naast, maar ook boven elkaar.

Museum Schloss Moyland is een uniek museum.

8. Louisendorf, een kleinood dat door emigranten is gesticht

Bij het statige kerkje midden op het grote grasveld in Louisendorf kun je even rusten. Een bezoek aan het bedehuis uit 1861 is een aanrader. Je bent er op een kruising van rechte wegen, die vroeger werden aangelegd om rechthoekige kavels te ontsluiten. Louisendorf is ontstaan doordat immigranten uit de Duitse Pfalz zich er aan het einde van de achttiende eeuw vestigden. De nederzetting is een prachtig kleinood, waar boerderijen en landarbeiderswoningen rond de kerk liggen.

In Louisendorf valt het statige kerkje op het grote grasveld op.

9. Kevelaer, Stad van de Troosteres der Bedroefden

Je passeert de slingerende Niers en nadert de ‘Stad van de Troosteres der Bedroefden’, Kevelaer. Duizenden kaarsen branden er in de basiliek van Kevelaer. Het mooie dat je in de Genadekapel verwacht te zien, is in feite niet meer dan een prent van Maria in een gouden lijst. Twee zwevende gouden engelen houden een kostbare gouden kroon vast, waarin parels, briljanten en diamanten zijn verwerkt. Voor de gelovigen is het echter een echte bedevaartplaats, want jaarlijks komen hier honderdduizenden pelgrims op zoek naar geestelijk welzijn en… gezelligheid.

Clubrit Overijssel: heuvels, kastelen en nog veel meer

10. Wellerlooi, watertoerisme aan de Maas

Bij de Maasweg verlaat je Duitsland en kom je terug in het vertrouwde Limburgse land. Rechtsaf door Wellerlooi en dan links naar de Wellsche Heide. Bij de kerk in Wellerlooi ligt een gezellig terras met een grote parkeerplaats, waar het goed toeven is. Even later toer je langs de Maas en werp je een blik op de waterrecreatie.

11. Ysselsteyn, ontginningsdorp in de Peel

De Peel lonkt en ook het eindpunt in Ysselsteyn, dat gelegen is in een grootschalig landbouwgebied en opvallend veel veehouderijbedrijven bezit. Maar natuurlijk liggen er ook enkele natuurgebieden, namelijk de Heidsche Peel, de Rouwkuilen, de Vliegveldbossen en de Paardekop. Daarnaast is er, ten westen van Ysselsteyn, het Defensiekanaal, onderdeel van de Peel-Raamstelling en tegenwoordig een ecologische verbindingszone.

Nog wat mooie dorpen in de Peel bekijken en dan wacht het eindpunt.

Route-informatie

VertrekpuntLa Place Sevenum
Kleefsedijk 29, 5975 NV Sevenum
EindpuntYsselsteyn
Lengte196 km

Download de route Clubrit Limburg/Duitsland

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen