Motorrijders vertellen soms bloedserieus dat ze besmet zijn met de ziekte die motor rijden heet. Is motorrijden echt een ziekte?
Ziekte van Kawasaki
Natuurlijk is motor rijden geen ziekte. Bij ziekte denk je aan nare dingen, aan ziekenhuizen, bloed, hoesten en koorts. Toch bestaat er wel zoiets als de Ziekte van Kawasaki. De zeldzame immuumziekte maakt je niet groen – eerder rood – maar ook dan is het nog vervelend genoeg.
De Suzuki-fruitvlieg bedreigt niemands gezondheid, maar fruittelers zijn als de dood voor het beestje. De vlieg legt zijn eitjes in gezonde vruchten. Het gevolg laat zich raden: de oogst gaat naar de knoppen.
Engelse ziekte
Sommige motorrijders van het oude stempel met een hartsgrondige afkeer van Japan plakken nog wel eens een sticker op hun tweewieler met de tekst: ‘Mooi geen Japanner.’ Laten we het als de Engelse ziekte bestempelen, een ziekelijke afkeer van Japans spul. Een wegkwijnende Britse motorindustrie in combinatie met een opkomende Japanse motorbranche ligt ten grondslag aan deze ‘ziekte’. In het echte leven is de Engelse ziekte een gevolg van te weinig vitamine D en het levert kromme benen op.
HD virus
Onder Harley-rijders hoor je nog wel eens dat ze zijn besmet met het Harley-virus. Onzin, dat bestaat niet: een fabel dus. Een HD-virus bestaat al helemaal niet. Gelukkig maar want Huntington Disease (HD) kenmerkt zich door motorische en psychiatrische stoornissen en dementie.
Er zijn wel syndromen die met motorrijden te maken hebben. Een heel belangrijke is het MMS. Of wel het Multiple Motorcycle Syndrome. Iets waar ik al heel lang last van heb…
Dit artikel ontbeert ieder niveau. Waarom altijd dat geneuzel over de merken en wat men ervan vindt?
Overigens, als iemand vindt dat hij, of zij een motorvirus heeft, wordt dat in overdrachtelijke zin bedoeld. De emotie die je hebt bij het motorrijden. Er zijn mensen die gebruiken dit soort uitdrukkingen bij skiën, hardlopen, muziek maken, gewoon alles waar je kippenvel van krijgt. Onderschrijf dit, in plaats van het hier af te breken.