vrijdag 29 maart 2024

Zeelenberg, Van den Goorbergh en Veneman over Van der Mark

In de meest recente MOTO73 (editie 15 van 2014, hier te bestellen) spreken Wilco Zeelenberg, Barry Veneman en Jurgen van den Goorbergh zich uit over Michael van der Mark, diens (WSBK/MOTO2)-toekomstmogelijkheden, het WK-supersport en de titelstrijd daarin.

Er wordt onder andere gesproken over de langzamere coureurs die Van der Mark gebruiken om een snelle ronde te rijden. Vooral Ratthapark Wilairot leunt in de kwalificaties veel te veel op de kwaliteiten van Van der Mark: “Meteen vanuit de pits duikt hij achter Michael aan en daar word je echt flauw van als coureur. Al moet je oppassen dat je er niet teveel energie aan verspilt. Het kan Michael zeker beïnvloeden en zorgen dat hij niet aan zijn tijden kan komen. Bovendien is het wachten op de snelle mannen soms echt gevaarlijk, omdat de wagonnetjes alleen maar achterom zitten te kijken en te langzaam rijden”, zo legt Veneman uit.

Wilco Zeelenberg over hetzelfde punt: ““Dat zijn jongens die blind één rondje kunnen knallen en dat soms ook nog sneller dan Michael doen. Je helpt die jongens dus ongewild en vervolgens staan ze op de grid ook nog voor je! Doordat Michaels eerste ronden nog beter kunnen is dat een vervelende combinatie. Michael geeft dankzij zijn rijstijl best veel ruimte weg aan zijn tegenstanders. Dat komt doordat hij laat remt en vloeiend rijdt. Als je in het begin met een onrustige fiets zit, moet je iets vroeger remmen en daardoor laten anderen hem ertussen lopen. Ik heb het in de winter daar al met Michael over gehad. Hij moet proberen toch dat gaatje dicht te houden.” 

De drie oud-coureus blikken ook kort terug op hun eigen carrières in het WK-supersport. Zeelenberg weet het bijzondere talent van Van der Mark eenvoudig uit te leggen door zijn resultaten te vergelijken met die van hemzelf en Van den Goorbergh: “Michael heeft vier races gewonnen. Ik tussen 1997 en 2000 twee en Jurgen één. Dat zegt al zoveel.” 

In het door Marien Cahuzak geschreven artikel van zes pagina’s laat Van den Goorbergh zich ook nog ontvallen dat hij ooit erg dicht bij een Ten Kate-contract zat, maar het door sponsortechnische redenen niet door ging. 

Foto geheel boven: Michael en Wilco moeten hard lachen om het tekstplaatje op een oude Suzuka-bokaal (Wilco pakte daar in 1990 zijn eerste 250cc-GP-podium), de tekst blijkt nog precies hetzelfde te zijn op de bokaal die Van der Mark ontving voor zijn 8-uur-overwinning.

 

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen