donderdag 18 april 2024

XJR1300 maar dan anders

Zie hier de Yamaha XJR1300 nadat ‘ie onder handen genomen is door Deus Ex Machina, één van ’s werelds meest gerenommeerde custombouwers. “We hebben het model eerst goed bekeken en ons afgevraagd wat er schuilging onder het frame van deze motor”, aldus Alessandro Rossi van het Italiaanse Deus Ex Machina team.

“We hebben ons laten inspireren door de legendarische machines die furore maakten in de uithoudingsraces van de jaren ’70 en ’80. Hun minimalistisch design was slechts op één doel gericht: races winnen. We wilden de XJR lichter maken om tot een even minimalistisch concept te komen, met een 1251cc motor welteverstaan!”

“Toch zijn we nooit de essentie uit het oog verloren. We hebben er tijdens de metamorfose voor gezorgd dat XJR zijn herkenbaarheid heeft bewaard en nog steeds eer betoont aan de uithoudingsmachines van weleer. Makkelijk was het niet altijd. Zo hebben we de Öhlins-vering verfijnd en  radiaalremmen, een Brembo koppelingshendel, een LeoVince uitlaat in tinanium, Pirelli banden en Marvic Streamline Magnesium wielen toegevoegd.”

“Om de look helemaal tot in de puntjes af te werken, waren nog een paar kleine ingrepen nodig. Het zadel werd overtrokken met een hoes uit leer, zijkanten, en suède, bovenkant, zoals bij de racemachines. Door de smalle vorm van het zadel is de krachtige motor expliciet aanwezig. We hebben ook de snelheidsmeter verwijderd om alle ruimte te geven aan de toerenteller.”

“En ten slotte moesten we nog een naam bedenken. Yamaha had ons gevraagd om een strikte geheimhouding te hanteren bij het ontwikkelen van deze machine, vandaar de naam: Yamaha XJR1300 Project X.”

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen