vrijdag 29 maart 2024

Xenon kost je een prent

In een bezorgd persbericht meldt de Motorrijders Actie Groep (MAG) dat zij, alsmede de RAI Vereniging, motorrijders willen waarschuwen dat het voeren van Xenon-verlichting in sommige Europese landen je een bekeuring kan opleveren, omdat je hiermee in overtreding bent. Iets om rekening mee te houden, nu voor veel motorrijders de vakantieperiode er weer aan komt.

In Nederland kom je ermee weg om achteraf Xenon te monteren, zolang het maar niet verblindend is. Dit gaat ook op voor andere landen, maar in bijvoorbeeld Duitsland en Oostenrijk, zijn er aanvullende eisen en dan met name op het gebied van (automatische) hoogteverstelling. Die ontbreekt over het algemeen bij een achteraf ingebouwde Xenon-set, omdat de koplampunit er oorspronkelijk niet voor ontworpen is.

In Frankrijk is het zelfs nog strenger, want daar vorm achteraf gemonteerde Xenon-verlichting geen onderdeel van de typegoedkeuring en daarmee ben je dus simpelweg illegaal bezig.

Motorfietsen die, zoals enkele modellen van BMW, af fabriek met (optionele) Xenon-verlichting worden geleverd hebben hier uiteraard een typegoedkeuring voor en voldoen tevens aan de aanvullende eisen zoals bijvoorbeeld die hoogteverstelling.

In Frankrijk is het voeren van achteraf gemonteerde Xenon-verlichting ronduit verboden als dit geen onderdeel vormt van de typegoedkeuring. Op dit moment worden alleen enkele typen van BMW (optioneel) af-fabriek met Xenon-verlichting geleverd en vormt het onderdeel van de typegoedkeuring. Eigenlijk zijn dat de enige motorfietsen waarmee je zorgeloos op pad kunt.

Bron en beeld: MAG

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen