Vijf van de gaafste motorfilms

Door Daniel in Films, zaterdag 26 Nov 2016 17:11
Aanraders voor motor- en filmliefhebbers. sons of anarchy

5. Ghostrider

Om meteen maar aan te geven dat we het niet bij speelfilms houden, trappen we af met Ghostrider. In de tijd dat een video nog niet via internet in 24 uur de wereld rond kon gaan was Ghostrider mateloos populair. En daarna trouwens ook. De snelheidsverslaafde verspreidde dvd’s waarin hij volledig in het zwart te zien was op een Suzuki GSX-R (Hayabusa). Hij knalde met 300+ km/u door het verkeer, maakte met deze snelheid wheelies (Egbert van Popta, lees je mee?) en maakte burnouts voor de politie waaraan hij daarna ontsnapte. We weten dat het levensgevaarlijk is en motorrijders een slechte naam kan geven, maar het is ó zo vet om naar te kijken!

4. Biker Mice From Mars

Oké, deze staat er tussen met een knipoog. Het is dan ook een tekenfilm, of eigenlijk een tekenserie. Misschien alleen herkenbaar voor onze lezers met een geboortedatum ergens in de jaren ’80. Maar wel één die een grote bijdrage levert aan het feit dat we nooit meer van de term ‘motormuis’ afkomen. Diende waarschijnlijk ook ter inspiratie voor deze motor. Daarnaast bij veel mensen verantwoordelijk voor het op jonge leeftijd aansteken van de liefde voor motoren. En verder niet. Door naar de nummer 3.

3.  Biker Boyz

In een wereld vol met motorclubs krijgt de gene die de meest extreme stunts uithaalt, het meeste respect. Een groep vrienden is het zat om uitgelachen te worden en richt een eigen motorclub op. Een van hun moeders noemt hen ‘organ donors’, maar het respect krijgen ze. Wel een beetje op het niveau van ‘The Fast And The Furious’, wanneer motoren tijdens een race 18 versnellingen lijken te hebben. Toch knap gemaakt. Het geeft je ongeveer hetzelfde gevoel als wat veel TT-gangers na de race hebben, wanneer ze tijdens de rit naar huis denken dat ze Valentino Rossi zijn.

2. Sons of Anarchy

Heerlijk voor motorliefhebbers om naar te kijken. Dat wil zeggen: als je van Harley’s houdt. En als je daar niet van houdt, dan hou je er na het kijken van deze serie wel van. Vrouwen, vrijheid, geweld, drugs en motoren spelen een even grote rol. Wanneer je naast motoren ook de andere vier dingen kan waarderen, kijk je de negen seizoenen in recordtijd af. In ieder geval laat hoofdrolspeler Jackson Teller als geen ander zien dat deze vijf elementen perfect bij elkaar passen. Zijn Dyna Super Glide Sport heeft in plaats van een Harley-embleem het logo van de club op de tank. Welke scene dan ook, de motoren zijn er altijd bij. Als je niet het gevoel had om steeds weer een aflevering te gaan kijken, heb je wel het gevoel om naar de States te verhuizen en een Harley te kopen.1. The Place Beyond The Pines

Van het begin tot het eind een film waarin het vrijheidsgevoel aanstekelijk is. Of noem het rebelsheid. Van een soort die eigenlijk alle motorrijders wel een beetje in zich hebben. De één meer dan de ander, de hoofdrolspeler een hoop. Luke Glanton werkt als stuntrijder in een circus. Hoewel hij er zijn leven mee waagt, verdient hij er weinig geld mee. Dan ontdekt hij dat hij een kind heeft. We schreven er al eerder over.

Met skills op de Honda XR650L waar Jeffrey Herlings nog jaloers van wordt, pleegt hij overval na overval om voor het kind te zorgen. Minpuntje is het geluid wat onder de motor gemonteerd werd. Afhankelijk van de snelheid is dat het geluid van een vier- of een tweetakt en zelfs tijdens een politieachtervolging dat van een viercilinder. Toch krijg je na zijn opmerking ‘the bike is part of the family’ het gevoel dat het klopt. In de laatste scene komt het rebelse motorgevoel weer terug als zijn zoon een motor koopt en.. nou ja.. kijk hem zelf maar!

Tags: lifestyle, film,

Gerelateerde artikelen