vrijdag 29 maart 2024

Vier uit vier voor Herlings

Jeffrey Herlings heeft ook in het Thaise Si Racha de Grand Prix motorcross van de klasse MX2 volledig naar zijn hand gezet. De Brabantse crosser duldde geen enkele rivaal in zijn nabijheid. Ondanks een flinke jetlag – in tegenstelling tot het merendeel van zijn collega’s ging Herlings niet rechtstreeks van Qatar naar Thailand, maar keerde hij terug naar Nederland om te trainen – maakte Herlings al vanaf de eerste meters duidelijk dat hij ook in Thailand de sterkste MX2-rijder zou zijn. Als gevolg van een stevige regenbui was de baan erg nat tijdens de vrije training. Die liet Herlings daarom schieten. In de prekwalificatie-training was Herlings ruim anderhalve seconde sneller dan tweede man Romain Febvre. Tijdens de kwalificatierace was de wereldkampioen van 2012 oppermachtig. In de wedstrijd over twintig minuten plus twee ronden – wat neerkwam op een race van twaalf ronden – finishte hij maar liefst 35 seconden voor Febvre.

In de eerste manche kwam Herlings al tijdens de eerste ronde op kop en meteen begon hij een voorsprong op te bouwen. Geen enkele rijder hoefde zich illusies te maken dat er voor hem meer dan de tweede plaats in zou kunnen zitten. Herlings leidde bij alle doorkomsten en had op de finish een voorsprong van veertig seconden op Febvre. In de Superfinale met twintig rijders uit de MX2 en twintig uit de MX1 was Herlings heel sterk op dreef. Te midden van rijders op zwaardere motoren met aanzienlijk meer vermogen wist hij zich eenvoudig voor in het veld te handhaven. In de slotfase deed Herlings zelfs nog een aanval op de derde plaats van Clément Desalle, een week eerder winnaar van de MX1-klasse in Qatar. Het lukte Herlings net niet Desalle te pakken en toen liet hij het tempo in de resterende twee ronden zakken, maar kwam wel als vierde over de finish. Dat telde qua WK-punten als een zege, omdat hij de eerste MX2-rijder was. Voor de vierde keer uit vier races pakte Herlings het maximale aantal punten. Hij komt dus ongeslagen naar de GP van Valkenswaard, waar op paasmaandag 1 april om WK-punten wordt gestreden. Herlings won de voorgaande drie jaren beide manches van de GP van Valkenswaard, zodat erop gerekend mag worden dat hij zijn zegereeks in Valkenswaard zal kunnen voortzetten. De Fransman Romain Febvre was ook in de Superfinale weer de tweede MX2-rijder. Hij kwam als elfde over de finish, bijna driekwart minuut na Herlings.

Glenn Coldenhoff kwam niet zo sterk voor de dag als een week eerder bij de seizoensopening in Qatar, maar scoorde wel weer veel WK-punten. Coldenhoff kwam als vierde uit de kwalificatierace. In de eerste manche bezette hij lange tijd de zesde plaats, maar in de slotfase werd hij gepasseerd door Herlings’ teamgenoot Jordi Tixier, waardoor hij als zevende de finish passeerde. In de Superfinale kwam Coldenhoff als 22e over de finish. Voor Coldenhoff finishten zeven MX2-rijders, waardoor hij dus achtste werd in de MX2. Dat leverde hem de zevende plaats op in het dagklassement met 27 punten. Herlings (50 punten) werd op het erepodium geflankeerd door Romain Febvre (44 punten) en de Spanjaard José Butron (34 punten).

Door zijn winst in Qatar en Thailand staat Herlings nu op achttien GP-overwinningen. Hij is daarmee op gelijke hoogte gekomen met Kees van der Ven. Lijstaanvoerder voor wat betreft de Nederlanders is Dave Strijbos met 27 eerste plaatsen. Na twee GP’s bezet Herlings in het WK-klassement ongeslagen de eerste plaats met 100 punten. Febvre is tweede met 82 punten, de Australiër Dean Ferris staat derde (69). Coldenhoff is vijfde met 63 punten.

In de MX1-klasse verloor Qatar-winnaar Clément Desalle zijn leidende positie in het klassement aan zesvoudig wereldkampioen Toni Cairoli. De Italiaan won de eerste manche met een voorsprong van tien seconden op zijn teamgenoot Ken de Dycker; Desalle werd derde. Ook de Superfinale werd door Cairoli gewonnen. Nu werd de Fransman Gautier Paulin tweede en finishte Desalle als derde. In deze volgorde bezetten deze drie ook het erepodium. Cairoli leidt nu het WK met 95 punten voor Desalle (87) en Paulin (78).

De derde GP wordt in het paasweekend verreden in Valkenswaard. Naast de MX1 en MX2 treden op het Eurocircuit ook de MX3 en de dames aan. De dames rijden hun eerste manche zondagnamiddag 31 maart, alle andere wedstrijden zijn op paasmaandag 1 april.