donderdag 28 maart 2024

Van één naar twee cilinders

Komend jaar komt Yamaha met de Ténéré 700 World Raid, de opvolger van de Ténéré 660. Ditmaal heeft die een tweecilindermotor in plaats van de bijna traditionele eenpitter. Waarom kiest Yamaha daarvoor?

De Yamaha Ténéré is een legende. 35 jaar geleden kwam de eenpitter op de markt, met een 43 pk sterke luchtgekoelde eencilinder met vier kleppen per cilinder en een dertig liter grote brandstoftank. In de loop der jaren werd het model doorontwikkeld en kreeg het een vloeistofgekoeld blok met een vijfkleps SOHC-cilinderkop, dat later weer werd ingeruild voor een vierklepper. De laatste uitvoering was goed voor een vermogen van 48 pk bij 6000 toeren per minuut en een maximum koppel van 58 Nm bij 5500 toeren, dat alles gekoppeld aan een vijfversnellingsbak. Het eigen gewicht was 183 kilogram en de tankinhoud bedroeg 22 liter. 

 

V-twinkarakter

Vorig jaar toonde Yamaha op de motorbeurs van Milaan het prototype van de vervanger van de XT660 Ténéré, de Ténéré 700 World Raid. Dat zag eruit alsof je er de Dakar Rally mee zou kunnen rijden. Terug naar de roots dus, want de eerste XT600Z was direct afgeleid van een Dakar-deelnemer. Die ruige inborst was nu net de basis van het succes, een eigenschap die velen een beetje misten in de huidige allroads. Tot nu toe dan. De ergonomie van de tank en die van de koelstofvezel zijpanelen lijkt bij de Ténéré 700 immers wel afgestemd op reëel dual-purpose-gebruik, maar één ding is echt anders: de krachtbron. Voor de aandrijving heeft de Ténéré 700 de 689cc-CP2-aandrijfunit van de MT-07 en de Tracer 700 onder de framebuizen. Dit 75 pk sterke tweecilinderblok is voorzien van een 270-graden-krukas, waardoor hij vonkintervallen van 270, 450 en 270 graden heeft, net als een V-twin.  

 

MOTO73 19 – 2018

Benieuwd naar de rest van het verhaal? Dat kun je lezen in MOTO73 19 – 2018! Koop het nummer hier online of in de winkel.

Tekst: Peter Aansorgh
Foto: Yamaha, Aansorgh

 

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen