donderdag 25 april 2024

Van der Mark wereldkampioen!

Met nog twee races voor de boeg heeft Michael van der Mark, zonet op Circuito de Jerez, de Supersport-wereldtitel in de wacht gesleept. Dankzij een crash van Cluzel en de overwinning van Van der Mark heeft Michael de wereldtitel veilig gesteld. Het was een zinderende race waarin Cluzel echt alles op alles zette om Van der Mark van de wereldtitel te houden. Ronde na ronde was het stuivertje wisselen, waarbij Van der Mark en Cluzel vooral vechtten om de tweede en derde plek. Natuurlijk had Michael in de trainingen en kwalificaties al laten zien veruit de snelste man te zijn, en in ronde 12 deelde hij nog een mentale tik uit aan Cluzel door ‘m langszij te rijden en ‘m even recht in de ogen aan te kijken.

In ronde 13 stootte Michael Marino van de koppositie, en toen begon het stuivertje wisselen met Marino. Cluzel bleef op de derde positie hangen en kwam in ronde 16 Michael zelfs weer voorbij, terwijl Marino op kop reed. In ronde 17 leken de kansen van Van der Mark zelfs weer even verspeeld, toen hij langere tijd op de derde positie reed. Maar met nog twee ronden te gaan leek het er plots op dat Cluzel het beste van z’n banden had gevergd, en op het rechte eind kwam Van der Mark hem dan ook langszij. Toch zette Cluzel weer aan en nam opnieuw de koppositie, maar in de een na laatste ronde ging Cluzel in leidende positie onderuit! Vanaf dan was het gesneden koek voor Van der Mark en reed hij machtig in koppositie naar de finish.

Na decennia hebben we dan eindelijk weer een Nederlandse kampioen wegrace!

Marien Cahuzak, sportredacteur voor MOTOR Magazine en MOTO73, heeft Van der Mark dit seizoen op de voet gevolgd. Marien over het seizoen van Michael: “Het seizoen begon zeker niet als verwacht, met de nulscore op Phillip Island en een weekend vol uitdagingen op Aragon waarin hij uiteindelijk nog indrukwekkend tweede werd. Maar toen brak Michael de ban op Assen. Van tevoren liet hij al eens weten aan mij: ‘Als ik er één win, dan volgen er meer. Zo is het in mijn carrière al vaker gegaan.’ En ja hoor, hij won zijn eerste Supersport-race, en dat op eigen bodem. Vanaf die race heeft hij het seizoen gedomineerd. In alle races die volgden won hij of werd hij tweede, en hij is daarna nog maar één keer gecrashed. Hij toont vanaf dat moment aan dat –ie met de enorme druk om kan gaan en is altijd vol voor het kampioenschap gegaan. Michael is in dit jaar echt een complete coureur geworden.”

Dat het kampioenschap voor het team van Ten Kate als geroepen komt, vindt ook Marien: “Voor Ten Kate komt dit kampioenschap natuurlijk als geroepen. Dat juist een Nederlander, na een paar mindere jaren, wereldkampioen voor hun wordt, is fantastisch. En wie weet, rijdt Michael volgend jaar nog steeds voor Ten Kate, maar dan in het World Superbike-kampioenschap. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat Honda hem laat gaan.”

Foto: archief 2SNAP

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen