zaterdag 20 april 2024

The Doctor is back!

Het was alweer even geleden, maar gisteren tijdens de Dutch TT pakte Valentino Rossi de overwinning. De laatste keer dat de Italiaan zegevierde was tijdens de Malaysian Grand Prix in 2010. De negenvoudig kampioen deelde het podium met Marc Marquez en Cal Crutchlow.

Het was een TT weekend vol actie en waar nog lang over gesproken zal worden. Een hoofdrol in al het nieuws was weggelegd voor Jorge Lorenzo, die donderdag zijn linker sleutelbeen brak, geopereerd werd in Barcelona en minder dan vier uur voor de race toestemming kreeg om deel te nemen.

Rossi begon de race vanaf de vierde plaats op de grid. Als eerste moest Stefan Bradl geloven aan de uitstekende race van Valentino en zo kwam de Italiaan op de derde plek te liggen. Rossi zetten toen de jacht in op de twee Honda Repsol rijders. In de vierde ronde ging Rossi voorbij aan Marquez en in ronde zes passeerde Rossi Honda Repsol rijder Pedrosa. De Italiaan zou een emotionele overwinning boeken met 2,1 seconden voorsprong, zijn laatste overwinning op Assen was vier jaar geleden.

Pedrosa kwam als vierde over de finish, hij verloor zijn podium plek aan Monster Yamaha Tech 3’s Crutchlow die een crash voorkwam toen hij met het achterwiel in aanraking kwam van Marquez tijdens de laatste ronde. Lorenzo was erg opgelucht met de elf punten die hij binnen haalde. Na gestart te zijn als twaalfde en helemaal opgeklommen te zijn naar de vierde werd de pijn erger en viel de Spanjaard terug. Hij kwam indrukwekkend als vijfde over de streep.

In de tussenstand heeft Pedrosa nog steeds de leiding met 136 punten, gevolgd door Lorenzo met 127, Marquez heeft een achterstand van 23 punten op de leider.