vrijdag 19 april 2024

Tessels kampioen Talent Cup 600

Er zijn nog twee races te gaan, maar Wayne Tessels is nu al de eerste Nederlands kampioen van de Talent Cup 600. Zeven van de tien races in de Talent Cup 600 eindigde Tessels op de eerste plaats. Een keer werd hij derde, een keer vijfde en één wedstrijd werd afgelast. In de negen verreden races verzamelde het talent uit Lopik voldoende punten om niet meer te kunnen worden ingehaald.

Toch is het nog steeds spannend in het kampioenschap van de Talent Cup 600. De strijd om de tweede en derde plaats ligt nog open. Rob Hartog en Christiaan Nobel lijken daarvoor de beste papieren te hebben. Maar Jaco Boonen en Manuël Wienen zijn nog niet helemaal uitgeschakeld voor een ereplaats in de eindstand. Dat wordt een felle strijd op 1 oktober, als de laatste twee wedstrijden van het seizoen worden verreden.

Rob Hartog had in de tiende race op TT-Circuit Assen een wereldstart. Vanaf de vijfde plek kon hij als eerste door de Haarbocht komen. Vervolgens hield hij de leiding twee ronden vast. “Door een schakelfout voor de Bult, kwamen Wayne, Christiaan en Mick mij voorbij,” vertelt de coureur uit Abbekerk na de race. “Gelukkig kon ik mij snel herstellen en het gat weer dichten tussen Christiaan en mij.”

Nobel profiteerde van de fout van Rob en schoot direct door naar de tweede plek. Dit veranderde toen de Suzuki-coureur opeens weer bezoek kreeg van de Abbekerker. “Ik heb ¾ van de race een ander schakelpatroon geprobeerd, dat ging goed. Maar toen Rob een inhaalslag maakte, ben ik snel weer teruggegaan naar mijn oude patroon.” Dat wierp zijn vruchten af. Want na een uiterst spannende en rondenlange strijd om de 2e en 3e plaats en heel wat verhoogde hartslagen naast de baan, was het Christiaan die na Wayne Tessels over de finish kwam.

Christiaan Nobel: “Ik ben redelijk tevreden, ondanks mijn matige start. Ik acht mijn kansen zeer groot voor de tweede plek in het kampioenschap, maar ik heb serieuze concurrentie van Rob.” Ondanks de fout in de Bult, kon Rob toch weer goed terugkomen en de derde plaats vaststellen. Hartog reageert: “De race ging goed! Het was een leuke en spannende strijd om de tweede plek. Ik heb hard gevochten en ben dan ook niet ontevreden over mijn derde podiumplaats.”

Zoals we al veel vaker van Wayne Tessels hebben gezien, sloeg hij weer een flink gat met de nummer twee. Al in de tweede ronde was de strijd gestreden. De rest van de race reed hij soeverein aan kop. Wayne is kampioen! Het duurde even, voordat hij na de finish bij de huldiging aan kwam. Onderweg stak hij zichzelf in een supermanpak. Een grap die zijn team afkeek van Wayne´s grote voorbeeld en idool Valentino Rossi. “Leuk idee toch,” reageerde de eerste Nederlands kampioen van de Talent Cup 600. “Ik vind het wel grappig! De race verliep niet veel anders dan anders, maar ik ben erg blij met de uitkomst”.

Achter de kopgroep werd er ook hevig gestreden om de vierde plek. Mick Jansen, Manuël Wienen, Jaco Boonen en Roy van Sambeek zetten hun beste beentje voort. Uiteindelijk kwam Mick als beste uit de strijd tevoorschijn. In de achterhoede was het stuivertje wisselen tussen gastrijder Eddie de Vries, Mervyn Verploegen en Martijn Polinder. Waarbij Polinder en De Vries het onderspit moesten delven. Niettemin heeft de gastrijder de spanning in de achterhoede zeer verhoogd en leverde hij een leuke prestatie!

In de kwalificatietraining eerder op de wedstrijddag kwam Daphne Hop hard ten val, door water op de baan. Daarom moest zij de race missen. De coureur werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Inmiddels is Daphne weer aanspreekbaar en mag ze thuis herstellen van een zwaar gekneusd bekken.

Uitslag: 1 Wayne Tessels (20:05.476), 2 Christiaan Nobel (op 05.599), 3 Rob Hartog (op 06.201), 4 Mick Jansen (op 06.644), 5 Manuël Wienen (op 21.175), 6 Roy van Sambeek (op 21.674), 7 Jaco Boonen (op 22.154), 8 Tommy Sentges (op 24.665), 9 Joël Wienen (op 49.562), 10 Jerrey Duits (op 1:02.549), 11 Dennis Verbeke (op 1:08.516), 12 Kevin van der Gulik (op 1:09.846), 13 Mervyn Verploegen (op 1:33.486), 14 Eddie de Vries (op 1:35.399), 15 Martijn Polinder (op 1:37.113).

Snelste ronde: Wayne Tessels 1:47.689.