donderdag 28 maart 2024

Stoner wint ook in Valencia

Casey Stoner heeft zondag zijn MotoGP-seizoen in stijl afgesloten. De Australiër zegevierde in de slotrace op Valencia. Stoner leverde in de laatste ronden een enerverend gevecht met de Amerikaan Ben Spies (Yamaha). De wereldkampioen drukte zijn voorwiel slechts 0,015 seconde eerder over de finishlijn. De Italiaan Andrea Dovizioso (Honda) kwam als derde over de streep en werd daarmee ook derde in de eindstand.

Stoner boekte zijn tiende Grand Prix-zege van dit seizoen. Hij reed vanaf de start aan kop, maar zag drie ronden voor het einde Spies voorbijkomen. Op wilskracht en met de nodige risico’s troefde hij alsnog de Amerikaan, eerder dit seizoen winnaar van de TT van Assen, af. Een grote crash direct na de start zorgde voor vier uitvallers, Ducati-rijders Valentino Rossi, Nicky Hayden en Randy de Puniet en Suzuki-coureur Alvaro Bautista. Alle coureurs bleven gelukkig ongedeerd. Wat een grote opluchting was na het drama van twee weken terug in de GP van Maleisië.

Nicolas Terol pakte de wereldtitel in de 125cc. Op zijn Aprilia kwam hij in de laatste wedstrijd als tweede achter zijn landgenoot Maverick Vinales over de finish. Door een vroege val van rivaal Johann Zarco was hij toen al een tijdje kampioen. Hector Faubel, eveneens uit Spanje, kwam als derde over de streep. De Nederlander Jasper Iwema eindigde als 20e op 1.34,832 van de winnaar. In de eindstand werd Iwema 23e met 16 punten. Het was de laatste race in de 125cc. Volgend jaar gaat de klasse Moto3 heten en wordt er gereden met viertaktmotoren.

Michele Pirro won de Moto2. Hij troefde de Fin Mika Kallio en de Zwitser Dominque Aergerter af.  De Duitser Stefan Bradl ging in de laatste race van dit seizoen in de vijfde ronde onderuit. Hij mocht zich sinds zaterdag de nieuwe wereldkampioen noemen, omdat zijn Spaanse rivaal Marc Marquez vanwege blessures niet kon starten in de laatste wedstrijd van dit seizoen. Pirro was teamgenoot van Simoncelli en dat zorgde voor emotionele momenten bij vooral Fausto Gresini die huilend over de pitmuur hing toen Pirro finishte.

Bron en foto: ANP

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen