woensdag 24 april 2024

Mahindra koopt BSA en Jawa

Het Indiase concern Mahindra heeft het Britse BSA en het Tsjechische JAWA overgenomen. Hiermee zetten zij de stap die zij al langer planden, namelijk de uitbreiding met merken die potentie op de Amerikaanse en Europese markt hebben. Hoewel BSA al sinds de jaren ’70 geen motor meer heeft geproduceerd, geeft het wel de productierechten met de merknaam uit onder licentie. De overnamesom wordt geschat op 3,8 miljoen euro.

Britse merken zijn een groot succes in India, zo rijden er veel Royal Enfield’s rond. Al is het huidige Royal Enfield niet echt Brits. Je had het Engelse Royal Enfield (Enfield Cycle Company) en het Indiase Royal Enfield (Enfield of India). Het Britse bedrijf is failliet gegaan terwijl Enfield of India bleef leven. 

De invloed van India wordt internationaal groter. Het Indiase TVS produceert als partner van BMW en Bajaj voor KTM. Mahindra had eigenlijk hun oog laten vallen op een ander Brits merk, Norton. Van dat plan is afgezien toen BSA gekocht kon worden. De koop zou zijn gedaan door een dochteronderneming van Mahindra, Classic Legends PTY LTD. Mahindra bezat ook al de meerderheid van de aandelen in Peugeot Motorcycles, dat scooters produceert. Daarnaast kennen we ze natuurlijk van hun activiteiten in de Moto3. 

 

Foto: ANP

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen