donderdag 25 april 2024

Lorenzo oppermachtig in Mugello

Na het startsein was pole position-setter Dani Pedrosa als eerste bij de eerste bocht, maar Jorge Lorenzo profiteerde van het gaatje dat de Spanjaard aan de binnenkant liet vallen. Lorenzo pakte de koppositie over en liep meteen uit.

Pedrosa werd een aantal ronden achtervolgd door Andrea Dovizioso en Stefan Bradl. Pas in ronde 9 wist de Spanjaard weg te rijden. Daarna kon hij het gat met Lorenzo even verkleinen, waarop de Yamaha-rijder als reactie meteen een tandje bijzette. In de laatste ronde was het verschil maar liefst 5,223 seconden. Dit was zo’n 6,5 seconden in de voorlaatste ronde, maar Lorenzo nam voor de finish even de tijd naar het publiek te zwaaien.

Dovizioso en Bradl bleven tot het einde van de race in strijd om de laatste podiumplek. Bij het eindslot kwamen Nicky Hayden, Valentino Rossi en Cal Crutchlow zich er ook even mee bemoeien. Dovizioso bleek de sterkste van dat moment en wist als derde over de finish te komen, voor Bradl, Rossi, Crutchlow en Hayden. Zo’n 20 seconden later volgde Casey Stoner, die een matige start had en door een foutje ook even door de grindbak moest rijden.

Lorenzo staat met 185 punten op kop in het kampioenschap. Hij heeft  19 punten voorsprong op Pedrosa (166) en 37 punten voorsprong op Stoner (148).