donderdag 28 maart 2024

Houten motor op algenolie?!

Een motor gemaakt uit hout, met een dieselmotor die op algenolie loopt: Ritsert Mans is de trotse bedenker én eigenaar van deze unieke motor. Peter Mooij is het brein achter de brandstof van de motor en samen hebben zij ervoor gezorgd dat deze unieke motor daadwerkelijk kan rijden. 

De basis van de bijzondere motor is hout. Door het hout met een soort grote behangstomer soepel te maken en dan te verlijmen kon hij het hoofdframe zelfs uit één deel maken. Waar nodig werd het verstevigd met hennepvezels en hars. Hout was niet enkel een praktische basis, maar vooral ook een logische. Algenolie zoals Peter Mooij het bedacht heeft, is namelijk zo duurzaam als het wordt. Hout als hoofdbestanddeel sluit daar dus heel eenvoudig op aan en zelfs de vering is van hout! Echter breekt vroeg of laat het hout, dus moest Ritsert iets bedenken om de beweging in het hout te dempen.

Benieuwd waar Ritsert nog meer tegen aan liep bij het bouwen van deze motor? In de extra dikke zomereditie van MOTO73 kun je er alles over lezen. Deze editie kun je hier los online bestellen, maar is ook los te verkrijgbaar in de winkel. Wil je nooit meer een editie missen? Dan kun je hier de verschillende abonnementen terugvinden.

Tekst: Nick Enghardt, foto’s: Henny B. Stern

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen