Hoe een Brabantse kliniek Rossi kan helpen

Door Marien in Sport, vrijdag 01 Sep 2017 14:09
Fractury helpt brekebenen in recordtijd weer in het zadel. Rossi Fractury

Het kan zomaar einde seizoen zijn voor Valentino Rossi. Want ook al ben je één van de beste coureurs ooit, je blijft een mens en dus kost het herstellen van een dubbele beenbreuk tijd. Maar die tijd kan behoorlijk verkort worden. In ons eigen Brabantse Reusel! Bij Fractury, een jong bedrijf dat zich volledig richt op het sneller herstel van botbreuken. Met als drijvende krachten sportfysiotherapeut Bart Damen, traumachirurg Gert Kuijt en gipsverbandmeester Jan de Koning . 

Opvallend genoeg is het sneller laten herstellen van botbreuken door onder meer behandelingen met lasertherapie niets nieuws. Bart Damen: “De techniek die wij gebruiken is al in 1968 goedgekeurd door de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit. En dat wil wel wat zeggen, want vanwege z’n claimcultuur gaat men in de VS niet over één nacht ijs. Maar wij doen dan ook niets geheimzinnigs, we versnellen alleen het natuurlijke herstelproces. Al kun je het ook omdraaien. Bij elke blessure, of het nou een verzwikte enkel is of een gescheurde knieband, moet je vanuit de fysiotherapie gezien zo snel mogelijk beginnen met bewegen en trainen. Bij breuken doen we precies het omgekeerde. Gips eromheen en afwachten. Die manier vertraagt juist, want voor herstel heb je de activiteit van cellen nodig.”

Fractury maakt bij het herstel gebruik van drie verschillende technieken: ultrasound, een magnetisch veld en laserstralen. Bijzonder is dat alle drie de behandelingen pijnloos zijn. Hoe veel, hoe vaak en in welke volgorde hangt af van de soort en ‘versheid’ van de breuk. 

En hoewel de werking van het lichaam zelfs voor wonderdokters nog altijd veel geheimen heeft, zijn er ook heel simpele zaken. Zoals een botbreuk, ook wel een fractuur genoemd. Dat is namelijk niets meer of minder dan of een scheurtje in het bot of een volledige verbrijzeling (als het bot in meer dan drie stukken ligt). Met in totaal 206 botten in het volwassen menselijk lichaam, is er een beste kans dat je er ooit eentje breekt. Heb je echt pech, dan is er ook nog een wond ontstaan bij de breuk en spreek je van een open botbreuk. Zoals Rossi dus heeft.

Dankzij Fractury ben je ongeveer de helft eerder weer de oude en in het geval van Rossi zou dat dus kunnen betekenen dat hij de drie overzeese GP’s en Valencia gewoon kan rijden. Nu alleen nog iemand zien te vinden die Rossi ‘even’ wijst op de tovenaars van Fractury.

Meer informatie voor Rossi (en jullie) staat op www.fractury.com.

Gerelateerde artikelen