vrijdag 19 april 2024

‘Hij kan nog door tot zijn 46ste!’

‘De wil om jong te blijven zit in iedere man’, dat zegt Graziano Rossi tegen het Italiaanse Corriere Della Sera. En die wil zou in zijn zoon enorm sterk aanwezig zijn. Zo sterk zelfs dat hij nog wel zes jaar door kan gaan. Vandaag wordt Valentino namelijk veertig jaar oud. Voor het verhaal zou het natuurlijk geweldig zijn dat nummer 46 daadwerkelijk tot zijn 46ste door gaat met racen. Sportredacteur Marien Cahuzak acht het ook zeker mogelijk: ‘Zo lang Rossi kan winnen zal hij door blijven gaan.’ We weten dat de Italiaan dolgraag zijn tiende wereldtitel pakt wat een prachtig einde van zijn carrière kan vormen. Maar mocht dat niet lukken dan is zijn 46ste verjaardag natuurlijk geen verkeerd alternatief.

Dat hij veertig is geworden lijkt overigens een veelzeggende grens. Toch valt het feitelijk wel mee als je naar de statistieken kijkt. De oudste op het startgrid was hij natuurlijk al een paar jaar maar de oudste winnaar ooit is hij nog lang niet. Er bestaat namelijk een illuster rijtje met GP-winnaars waar Rossi niet eens in de top vijf staat. Omdat zijn laatste eerste plaats stamt uit 2017 (op Assen!) staat hij namelijk op plaats 7 onder deze mannen:

1. Fergus Anderson 44 jaar, 237 dagen tijdens de Spaanse Grand Prix in 1953 
2. Jack Findlay 42 jaar, 85 dagen tijdens de Oostenrijkse Grand Prix in 1977
3. Leslie Graham 41 jaar, 21 dagen tijdens de Spaanse Grand Prix in 1952 
4. Jack Ahearn 39 jaar, 327 dagen tijdens de Finse Grand Prix in 1964 
5. Harold Daniell 39 jaar, 240 dagen tijdens de Isle of Man TT in 1949 
6. František Š?astný 38 jaar, 247 dagen tijdens de Oost-Duitse Grand Prix in 1966 

Rossi wist, zoals geschreven, afgelopen seizoen niet één keer als eerste te finishen. Toch zegt hij voor 2019 veel vertrouwen te hebben. Maar hij kan gerust zijn, mocht het ook dit seizoen niet lukken dan is er nog tijd genoeg. In de reglementen van de FIM staat namelijk dat een coureur maximaal 50 jaar oud mag zijn om van start te mogen gaan. Voor die tijd moet het toch nog wel een keer lukken?

Foto: 2Snap

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen