woensdag 24 april 2024

Het nieuwe rijbewijs

We kregen enkele mailtjes in onze mailbox: ‘een nieuw rijbewijs, help!’ Dit naar aanleiding van het Nederlandse rijbewijs dat sinds gisteren is opgefrist. Nieuwe exemplaren hebben enkele wijzigingen gekregen ten opzichte van het model dat vorige week nog werd uitgegeven. Maar eigenlijk is er niet veel aan de hand, want naast de licht vernieuwde vormgeving zijn er slechts enkele modernere echtheidskenmerken toegevoegd. We zetten de wijzigingen op een rijtje:

– Meer reliëf op het pasje
– Een doorzichtig venstertje, door de RDW ‘clear window’ gedoopt
– Een hologram dat van kleur verandert als je het rijbewijs kantelt
– Een nieuwe chip die vanaf de buitenkant niet zichtbaar is
– Een QR-code is toegevoegd

Je merkt het al: de wijzigingen zijn louter bedoeld om vervalsing moeilijker te maken. Zo kan de nieuwe chip alleen met een zogeheten Machine Readable Zone uitgelezen worden. In deze chip staat dezelfde informatie dan op de buitenkant van het rijbewijs.

De nieuwprijs voor een rijbewijs blijft hetzelfde: €38,50. En natuurlijk blijven oude rijbewijzen gewoon geldig tot de datum die op je rijbewijs staat. Dus, geen paniek!

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen