Film: Henny Kroeze in eerdere jaren

Door Redactie in Films, donderdag 05 Apr 2018 16:04
Prachtig materiaal uit de oude doos. Nationaal Motor Archief Hennie Kroeze copyright

In de nieuwste Classic & Retro staat een tien-pagina interview met Henny Kroeze. De tienvoudig Nederlands Speedway-kampioen blikt terug op z'n carriére, waarbij zijn leven als full-prof in Engeland en de avonturen daaromheen aan bod komen. De anekdotes lijken uit een andere wereld te komen. Een wereld die wij, normale stervelingen, ons nauwelijks kunnen voorstellen.

Zo belandde Kroeze in Rusland in het ziekenhuis nadat hij met motor en al het publiek in reed, waar Jos Vaessen op aanwijzingen van een Russische dokter een tractiepen in de knie van Kroeze moest slaan, en zette hij in Engeland een record door als eerste speedway-coureur 21 punten te scoren. Hoogte- en dieptepunten volgden elkaar in die tijd in hoog tempo op en Kroeze zag de gehele wereld, hij reed van Australië tot aan de wereldfinale in het Olympisch Stadion in Amsterdam aan toe.

Nogmaals; voor ons is dat leven maar moeilijk voor te stellen. Gelukkig is er beeld uit die tijd. Niet veel, maar het helpt wel om even terug te dromen naar die mooie tijd. De tijd waarin zelfs in Nederland de stadions afgeladen vol zaten om naar de coureurs te kijken. Speedway was een echte volkssport, een sport waar de hele familie voor warm liep. 

Hoe groot Speedway in die tijd was, blijkt wel uit de belangstelling van de nationale televisie; hieronder een interview in Studio Sport met Henny Kroeze, voorafgaand aan de finale in Amsterdam:

 

Hieronder heel veel prachtig beeldmateriaal van de wereldfinale in Amsterdam, die volgt op het interview hierboven:

 

Als slot nog even het volgende filmpje, omdat de commentator zo heerlijk uit z'n dak gaat wanneer Kroeze in de herfstjaren van z'n carriere brutaal de leiding pakt.

Foto boven copyright: Nationaal Motor en Bromfiets Archief

Gerelateerde artikelen