donderdag 25 april 2024

Getest: Sena SMH10R

Je hebt headsets en headsets, maar het onderscheid met de concurrentie maakt de Sena SMH10R toch wel door de kleine afmeting van de bedieningsunit. Die is namelijk slechts zeven centimeter lang, drie-en-halve centimeter hoog en ongeveer een centimeter dik. Voor mij persoonlijk hét voordeel van deze Sena, omdat je op sportieve motoren toch niet met zo’n duidelijk aanwezige headset gezien wilt worden, zoals bijvoorbeeld de R-loze SMH10 die heeft.

Natuurlijk draagt het kleine formaat ook nadelen met zich mee. Zo is de accu extern, en moet je deze nog ergens anders op de helm bevestigen. Niet erg, maar wel vervelend dat je hierdoor de set nooit ‘los’ kunt opladen. Je moet dus altijd je helm aan het stopcontact zetten, en dat kan wel eens onhandig zijn. Een goede oplossing biedt de meegeleverde 12V-oplader zodat je gewoon onder het rijden stroom kunt bijtanken. Zelf maak ik daar erg vaak gebruik van, waardoor ik de helm nagenoeg nooit aan een stopcontact hoef te leggen.

Omdat de bedieningsunit zo klein is, verdient de bediening ook een beetje aandacht. Met winderhandschoenen is het soms lastig oriënteren: druk ik nou op de linker, middelste of rechter-druktoets? De profilering van de drie toetsen is dan simpelweg lastig te herkennen. Enige gewenning helpt hierbij wel, maar echt intuïtief wordt het niet. Dit nadeel wordt wel grotendeels opgeheven door de mogelijkheid van stembediening: met bepaalde kreten in je helm kun je je telefoon opnemen, de navigatie bedienen en het volumeniveau regelen. 

Al deze genoemde nadelen zijn echter niet meer dan het gevolg van het minimalistische design. En dat is juist wat ik zoek, omdat ik op m’n sportieve helm geen grote bedieningsunit wil. Ik draag deze helm op het circuit maar ook op menig toermotor. Het grote voordeel is dus, in mijn ogen, dat ik de communicatieset altijd kan laten zitten. Want je ziet ‘m écht niet, zo lang –ie uit staat en de controlelampjes niet branden. Het is denk ik veelzeggend dat ik deze helm ook draag tijdens alle fotosessies voor MOTO73, MOTOR.nl en MOTOR Magazine, tot circuitintroducties aan toe. Dat zou met een gewone SMH10 in veel gevallen ontsierend zijn, met deze R echter niet.

Verder blinkt de SMH10R in veel zaken uit. De audiokwaliteit is echt erg zuiver, het volume voldoet tot illegale snelheden en de communicatiemogelijkheden zijn schier onbeperkt. Aansluiten op je navigatie, praten met de duo-passagier (of drie andere motorrijders op bijna een kilometer) of gewoon lekker muziek luisteren: het is allemaal simpel. Daarbij is de menu-structuur helder en na enige oefening weet je de weg in het systeem. Zelf gebruik ik de set eigenlijk alleen om muziek te luisteren en af en toe een belletje te plegen, en wat dat betreft wordt de bediening al gauw intuïtief. Een inkomend belletje opnemen doe ik bijvoorbeeld gemakzuchtig met de spraakbesturing, terwijl ik op lange ritten altijd muziek stream via diezelfde telefoon. Het enige dat ik daarbij jammer vind is dat er geen FM-ontvanger in het setje zit, maar het is natuurlijk ook niet reëel om dat bij zo’n klein handzaam communicatiesetje te verwachten.

De accu gaat best lang mee, natuurlijk afhankelijk van wat je er mee doet. Als ik de set aan heb staan stream ik ook bijna altijd muziek en staat het volume bijna voluit, waardoor mijn verbruik zeker bovengemiddeld zal zijn. Dat de accu dan toch nog zes uur mee gaat is in mijn ogen ruim voldoende.

De conclusie van dit alles? De Sena SMH10R is de meest onopvallende communicatieset die wél alle mogelijkheden van grotere units in z’n mars heeft. Maar, dit komt met een grote mate van gebruiksongemak dankzij de erg platte bedieningsunit en de los geplaatste accu, die niet afneembaar is. Is dat een struikelblok, dan kies je beter voor een gebruiksgemakkelijke set zoals de SMH10. Hoef je tijdens je motorritten echter niet veel te bedienen en luister je gewoon lekker je liedjes en krijg je af en toe een belletje, dan is de 10R je op je helm geschreven. 

Trouwens, nog één tip: Heeft je telefoon wél bluetooth en lukt het wel om via een handsfree-set of communicatiesysteem te telefoneren, maar lukt het niet om audio te streamen? Download dan een gratis ‘Bluetooth Router’ applicatie, een app die de ‘firewall’ van je telefoon omzeilt. Bij mijn Sony Xperia bleek dat nodig, omdat Sony (en vele andere fabrikanten) geld wil verdienen en enkel muziek wil uitzenden op (dure) Sony-oordopjes.

Gebruikt door: Eddie de Vries

Verkrijgbaar: vele motorzaken, internet

Prijs: € 219,95

Productinformatie.

 

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen