donderdag 18 april 2024

Getest: GoRider Biker-Extensa SE

Foto: GoRider

In een wereld waar TomTom en Garmin het gros van de navigatiesystemen beslaat, valt echt wel wat te halen. ‘Waar twee honden vechten om een been…’, zullen we maar zeggen. Het Nederlandse GoRider biedt met de Biker-Extensa SE dan ook een alternatief voor de twee grote merken, door in te spelen op een wat kleinere beurs. Opvallend is hoe licht maar stevig het systeem aanvoelt, en zelfs een ongelukkig valpartijtje kon de navi prima hebben. Een soort rubber omsluit het gehele systeem, wat meer dan voldoende bescherming biedt aan de behuizing. Of het inwendig heel blijft zou op langer termijn moeten blijken, maar vooralsnog bleef hij het probleemloos doen.

Zo stevig als het systeem zelf aanvoelt, zo fragiel voelt de houder. Het plastic is hard en oogt zelfs breekbaar, maar ondanks houdt het tot nu toe prima. De meegeleverde montagedelen zijn vervolgens stevig aluminium en een wat hoogwaardiger kunststof. Het monteren is eenvoudig en het resultaat was redelijk trillingvrij. In het gebruik valt op dat de navigatie niet plug-and-play is, want het systeem dient bij het allereerste gebruik een installatie te doorlopen. En hoewel dit altijd zorgt voor up-to-date data, is het wel weer een onhandigheidje. Eenmaal geïnstalleerd, klik je de unit in de houder en het doet vervolgens precies wat het moet doen; navigatie verzorgen.

Alles werkt zoals je verwacht en de functies zijn logisch. Mocht je duurdere concurrenten gewend zijn, dan reageert het systeem voor het gevoel wellicht een fractie trager, maar als gewenning eenmaal intreedt werkt de GoRider echt wel vlug genoeg. De graphics zijn kraakhelder en dankzij het afdakje van de houder blijft de zon grotendeels uit het scherm. Grootste nadeel is wel de afmeting van de toetsen. Met nauwsluitende sporthandschoenen ging het wel, maar iets dikkere exemplaren en het werd dusdanig onhandig dat er blote vingers aan te pas moesten komen. Niet fijn wanneer het buiten flink koud is en je wat moet aanpassen aan je route.

Overigens moet je zelfs met blote handen de toets nog goed raken wil hij je opdracht uitvoeren. Harder duwen was de oplossing niet, maar na een tijdje leek het gemakkelijker te gaan. De Extensa SE Pro en Pro Duo komen ook met een Bluetooth-koptelefoon – de Duo zelfs twee – en ondanks dat de ontvanger voor op de buitenzijde van je helm enorm goedkoop oogt, werkt het wel echt top. Niet alleen om je route voorgelezen te krijgen trouwens, maar ook voor muziek en radio. Door de bank genomen is de GoRider Biker-Extensa SE een prima wat goedkoper alternatief voor de TomToms en Garmins van deze wereld, en voor 289,95 euro is dat inclusief een anders vrij prijzige Bluetooth-ontvanger. Dat alleen al maakt het een heel compleet navigatiesysteem voor een heel schappelijke prijs.

Getest door: Nick Enghardt
Informatie: www.emounting.nl
Prijs: vanaf 199,95 euro

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen