vrijdag 19 april 2024

Gemeente schuldig aan ongeval

Een gemeente kan aansprakelijk gesteld worden als vanwege een slecht wegdek een (dodelijk) ongeluk plaatsvindt. Dit blijkt uit de uitspraak van de Utrechtse rechtbank tegen de gemeente Stichtse Vecht. Op 31 maart 2009 kwamen twee motorrijdsters om het leven nadat zij door slecht wegdek op de Nieuweweg in Maarssen de macht over het stuur van hun motorfiets verloren. Hierdoor kwamen zij ten val en werden vervolgens overreden door een tegemoetkomende trekker met oplegger.

In de visie van het Openbaar Ministerie was de toenmalige gemeente Maarssen (nu gemeente Stichtse Vecht) schuldig aan dit ongeval. Het wegdek was slecht doordat het als gevolg van wortelvorming van langszij staande bomen op sommige plaatsen omhoog was gekomen en beschadigd. De gemeente had verzuimd maatregelen te nemen ter voorkoming van ongelukken.

Maandag 26 november 2012 moest de gemeente Stichtse Vecht zich verantwoorden voor de rechtbank in Utrecht, waarbij het Openbaar Ministerie een geldboete van 22.500 euro. De gemeente stond terecht wegens dood door schuld als gevolg van slecht wegonderhoud. Gisteren deed de rechtbank uitspreek, meldt de MAG. De rechtbank heeft de gemeente schuldig bevonden en, conform de eis, veroordeeld tot een boete van 22.500 euro, waarvan 7.500 euro voorwaardelijk.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen