Geheimen onthult achter gouden Hollandse Zesdaagse-team van 1984

Door Redactie in Classic & Retro, woensdag 28 Feb 2018 14:02
De Hand van God of de Hand van Bedrog? Enduro Jesse Kraal

Een sportief succes was de Zesdaagse van Drente in 1984 zeker. Voor het eerst en het laatst pakte het Nederlandse Trophy-team de overwinning. Kwartliterrijder Martin Schalkwijk, die bovendien de individuele overwinning in zijn klasse pakte, reconstrueert de zesdaagse in de nieuwste uitgave van Classic & Retro. Het was tot op het laatste moment een dubbeltje op zijn kant. Bovendien hielp een klein beetje bedrog het geluk een handje.

Pechduivel op de hielen
Schalkwijk, Gerrit Wolsink, Henk Poorte, Dinand Zijlstra, Simon Schram en Henk van Mierlo schreven geschiedenis in de blubber rondom Assen. In Classic & Retro vertelt Schalkwijk over de voorbereiding die maar liefst twee jaar duurde en die het maximale vergde van alle betrokkenen. Zo transformeerde Honda Nederland hun crossers met vallen en opstaan in betrouwbare endurofietsen. Toch zat de pechduivel het zestal letterlijk tot de laatste meter op de hielen.

Hand van Bedrog?
De motor van Henk van Mierlo strompelde met een gat in de zuiger naar de finish. Na het vallen van de vlag blies het ding zijn laatste adem uit. Toch had het al eerder mis kunnen gaan. Na een (te) hoge sprong braken een paar spaken in het achterwiel van Henk Poorte. Ook Dinand Zijlstra had geluk toen hij in een enorme zandbak ‘geheel toevallig’ een schakeltje voor zijn gebroken ketting vond. De Hand van God of de Hand van Bedrog? Schalkwijk vertelt het in Classic & Retro nummer 10.

Classic & Retro nummer 10 ligt vanaf 8 februari 2018 in de winkel. Vind je het te koud buiten? Dan kun je hier een abonnement nemen.

Foto: Jesse Kraal

Tags: en, classic, retro,

Gerelateerde artikelen