donderdag 28 maart 2024

Freddie Sheene rijdt tijdens Bikers’ Classics

Barry Sheene heeft een bijzondere plaats in de Grand Prix-geschiedenis van het circuit van Francorchamps. De tien jaar geleden overleden Brit won in 1977 de 500cc-Grand Prix van België en hoewel het voor Sheene de enige zege op Francorchamps zou blijven, ging de race de geschiedenisboeken in als de snelste Grand Prix-race aller tijden. Zijn zoon Freddie Sheene stapt in het eerste weekend van juli tijdens de Bikers’ Classics in Francorchamps op de machine waarmee Barry in 1983 racete.

Op zijn Heron/Suzuki RG500 won publiekslieveling Sheene in 1977 zes Grands Prix op weg naar zijn tweede wereldtitel, maar nergens was hij zo snel als in Francorchamps. Sheene voltooide de tien ronden – 141,2 kilometer – in 38 minuten en 58,5 seconden. Zijn gemiddelde snelheid bedroeg maar liefst 217,370 km/u! De enige bocht waar de snelheid onder de 60 km/u zakte, was in La Source.

Toch was het voor Sheene bepaald geen makkelijke wedstrijd. De beugel die zijn toerenteller moest vastklemmen vertoonde gebreken en een ouderwets stuk tape moest uitkomst bieden. Nadat hij zich na een aantal ronden los had weten te rijden uit een groep van zes coureurs leek hij in de laatste ronde te stranden met een lege tank. Sheene moest noodgedwongen het tempo drukken om de finishvlag te zien. Dat lukte nog met een voorsprong van 11 seconden op zijn goede vriend Steve Baker op de fabrieks-Yamaha. Sheenes snelste ronde van 3.50,30 min. betekende een nieuw ronderecord, met een gemiddelde snelheid van 220,721 km/u.

Sheene, 19-voudig Grand Prix-winnaar in de 500 cc-klasse, stond in Francorchamps op alle drie podiumplaatsen – hij was tweede in 1976 en 1982 en derde in 1978 – maar zijn zege in 1977 was historisch. Op 3 maart 2003 overleed de alom geliefde Sheene op 52-jarige leeftijd in Australië aan de gevolgen van kanker.

Suzuki-verzamelaar Steve Wheatman stelt speciaal ter gedachtenis aan de rijke carrière van Barry Sheene een HB/Suzuki XR45 ter beschikking aan Barry’s zoon Freddie om kennis te maken met het circuit waar zijn vader geschiedenis schreef. Op zaterdag 6 en zondag 7 juli is de 25-jarige Freddie Sheene samen met oud-wereldkampioenen als Giacomo Agostini, Wayne Gardner en Christian Sarron zonder twijfel één van de meest opvallende deelnemers aan de GP500 Parade tijdens de elfde Bikers’ Classics.

Foto: Jan & Hetty Burgers

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen