donderdag 25 april 2024

Direct rijbewijs middelzware motor!

Wij zijn blij! Vanaf 1 januari 2014 wordt het mogelijk om direct in de middelzware motorcategorie (A2) examen te kunnen doen. Dit geldt voor kandidaten van 20 jaar en ouder.

Voor het krijgen van het motorrijbewijs moeten drie certificaten worden behaald:
– Theorie-examen (theorie A)
– Praktijkexamen voertuigbeheersing (AVB)
– Praktijkexamen verkeersdeelname (AVD).

Met het behalen van het derde certificaat wordt feitelijk het rijbewijs behaald.

Een lid van de Tweede Kamer heeft gevraagd of het mogelijk is om de reeds behaalde certificaten theorie A en AVB te kunnen bevriezen zodat kandidaten die nu examen wilden doen voor de lichtste categorie (Al)  dat meteen kunnen aanpassen naar A2. Dat kan helaas niet omdat certificaten slechts een bepaalde periode geldig zijn en omdat de AVB op een lichter voertuig over moet worden gedaan op een zwaarder voertuig.

Wel wordt de minimumleeftijd voor het starten met rijopleiding A2, uitsluitend voor de doorstromers A1-A2 verlaagd naar 19 jaar, zodat die groep al kan beginnen met lessen voor het af te leggen gecombineerde AVB/AVD op 20-jarige leeftijd. Dit kan naar verwachting medio 2014 wettelijk geregeld zijn.

Mooi!

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen