dinsdag 23 april 2024

Toelatingseisen praktijkexamen motor

Het CBR heeft een nieuwe folder uitgebracht met alle toelatingseisen die gelden voor de motorpraktijkexamens in de categorieën A1, A2 en A. Ook vind je in de folder de eisen voor de bijbehorende examenvoertuigen.

Zoals je hierboven in de afbeelding kunt zien is het per leeftijdscategorie overzichtelijk weergegeven welk rijbewijs je mag gaan halen en welke examens je dient af te leggen. De afkortingen betekenen het volgende:

ATH = motortheorie-examen
AVB = motorexamen voortuigbeheersing
AVD = motorexamen verkeersdeelneming

Wanneer een rijbewijs is behaald, worden ook de onderliggende rijbewijzen gehaald. Bijvoorbeeld: wanneer het A2-rijbewijs behaald is, mag ook op een A1-motor gereden worden. 

Wanneer code 80 op het rijbewijs is vermeld, mag op een A1- en A2-motor gereden worden en op een driewielig motorvoertuig met onbeperkt vermogen. Meer informatie over code 80 is te vinden op cbr.nl en rijksoverheid.nl.

 

Examenvoortuigen per categorie

A1-rijbewijs

  • • Motorrijtuig op 2 wielen van de categorie A1

Indien voorzien van brandstofmotor:
ten minste 120 cm3, maximaal 125 cm3, een maximumvermogen van 11 kW, een vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,1 kW per kg massa waarbij een snelheid kan worden bereikt van ten minste 90 km/u.

Indien voorzien van volledig elektrische aandrijving:
een maximumvermogen van minder dan 11 kW en een vermogen/gewichtsverhouding van ten minste 0,08 kW per kg waarbij een snelheid kan worden bereikt van ten minste 90 km/u.

A-2 rijbewijs

  • • Motorrijtuig op 2 wielen van de categorie A2

Indien voorzien van een brandstofmotor:
een vermogen van ten minste 20 kW en ten hoogste 35 kW, een vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,2 kW per kg.

Indien voorzien van volledig elektrische aandrijving:
een maximumvermogen van ten minste 20 kW en ten hoogste 35 kW en een vermogen/gewichtsverhouding van ten minste 0,15 kW per kg.

A-rijbewijs

  • • Motorrijtuig op 2 wielen van de categorie A
  • • Een vermogen van ten minste 50 kW
  • • Een vermogen van ten minste 40 kW
    (toegestaan tot en met 31 december 2018)

Wil je het hele overzicht geprint hebben? Je kunt de folder ook nog hier downloaden. Dan heb je altijd alle eisen bij de hand.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen