vrijdag 19 april 2024

Dakar etappe 9: Nederlanders goed door duinen

Henk Knuiman (links op foto) en Hans Vogels (rechts) blijven als een team door Zuid-Amerika ploeteren. In etappe 8 reden ze al een groot deel van de etappe gezamenlijk, zodat Vogels kon bijkomen van z’n hoogteziekte. In etappe 9 kwamen ze wederom binnen een paar minuten van elkaar binnen. Vogels kwam op 46 minuten van de winnaar binnen, Knuiman slechts één minuutje later. Wederom schurken ze tegen de top-20 aan, want ze eindigden respectievelijk als 22e en 23e. 

Deze etappe voerde door de Acama-woestijn, en daarin voelde niet iedereen zich even gemakkelijk. Vooral voor Vogels, nieuw in Zuid-Amerika, was het wennen. De duinen hebben een andere structuur dan die waar de Nederlanders doorgaans trainen: in noordelijk Afrika. Deze duinen in Chili zijn harder en bieden meer grip en tractie, waardoor ze weliswaar makkelijker zijn, maar de rijders ook af en toe worden verrast door stukken waar het zand juist erg los is. Als je als motorrijder dan nét niet genoeg tempo hebt, zit je zo vast.

Robert van Pelt bracht z’n Honda als 30e rijder over de finish en blijft daarmee fier bovenaan staan in het kist-klassement. We gaan het al bijna normaal vinden, maar het blijft elke dag een bijzondere prestatie van de Nederlander. Zeker als je bedenkt dat hij in het algemeen klassement zelfs 23e staat.

Bastiaan Nijen Twilhaar had een zware dag. Hij liet vooraf al weten zich niet goed te voelen, en eenmaal aan de finish oogde hij uiterst vermoeid. ‘Alles doet zeer, vooral m’n armen, nek en voeten. En ik heb nog steeds enorme koppijn’, zo liet de KTM-rijder weten. ‘En ik ging vandaag ook nog drie keer onderuit!’

Twilhaar kwam op twee uur en elf minuten van de winnaar over de meet, acht minuten achter hem kwam Richard de Groot aanrijden. Hoewel De Groot telkens de laatste Nederlander is die over de finish komt, blijven zijn prestaties bewonderenswaardig. Hij rijdt erg constant en heeft z’n focus op ‘de eindstreep halen’ liggen. Dat lijkt ‘m wel te gaan lukken, want hij oogt nog relatief fris en opgewekt.

Marc Coma (KTM) was vandaag de grote man. Hij won redelijk oppermachtig, met vijf minuten voorsprong op Despres (Yamaha) en Garcia (Sherco). 

Foto: Dakar Press Team

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen