Crosscircuits slecht voor de natuur? Integendeel!

Door Daniel in Sport, donderdag 13 Apr 2017 16:04
Neem nu motorcrossterrein te Waardenburg. Crosscircuits slecht voor de natuur? Integendeel!

In Nederland is er -laten we zeggen- wel eens wat weerstand tegen crosscircuits. Niet lang geleden kwam het voortbestaan van het circuit De Herselse Bossen van MAC Lierop in het geding. Overlast voor bewoners was toen het voornaamste argument om de baan te sluiten. Een ander argument tegen crosscircuits is volgens sommigen dat het slecht is voor de natuur. Toch blijkt het tegenovergestelde waar te zijn. ‘Crossterreinen versterken de natuur’ zo schreven wij enige tijd geleden in MOTO73

De Zweedse professor Nils Ryrholm van de universiteit van Gävle, kwam op uitnodiging van de KNMV naar Nederland. Hij vertelde over zijn 25 jaar durende onderzoek naar de natuurlijk en crosscircuits. ”Ik ken in Zweden zeker tien bedreigde plantensoorten die uitsluitend op crosscircuits voorkomen”, zo luidt een veelzeggend citaat van de professor. Er is sprake van een grote biodiversiteit op crosscircuits door het ontbreken van kunstmest en pesticiden. Juist door de verstoring van het crossen krijgen planten niet de kans om elkaar te overwoekeren, legt Ryrholm uit. Daarnaast blijken veel diersoorten meer voor te komen en het prima naar hun zin te hebben rondom crosscircuits.Foto: Professor Nils Ryrholm vertelt over de biodiversiteit.

Ook op het motorcrossterrein aan de Lage Paarden in Waardenburg gaat het juist goed met de natuur, zo schrijft het Brabants Dagblad woensdag. Daar werken Motor Cross Club Neerijnen en Stichting Landschapsbeheer Gelderland samen aan een mooiere natuur. “Mensen dachten vroeger dat motorcross en natuur op gespannen voet met elkaar staan”, aldus voorzitter Raymond Hoekstra van MCC Neerijne. Dit blijkt dus niet te kloppen. Hoekstra legt uit: “We rijden gemiddeld acht uur per week op onze baan, 160 uur per week is het er heel stil.” Motorcrossterreinen zijn vaak prima te combineren met bijzondere natuur, zo vertelt de voorzitter. “De dieren die misschien even weg gaan als we rijden komen daarna meteen weer terug, of raken er aan gewend.’’ Het gaat dan om reeën, vossen, buizerds en heel veel kleinere dieren. De lokale politiek zou inmiddels positief hebben gereageerd op dit voor hen bijzondere nieuws. 

 

Gerelateerde artikelen