vrijdag 29 maart 2024

Cortese wint op thuiscircuit

De Sachsenring veranderde voor de oorspronkelijke start van de Moto3-race in een zee. Daarom werd de wedstrijd met een half uur uitgesteld. Toen de rode lichten uiteindelijk doofden regende het nog steeds. Adrian Martin kwam als beste weg, gevolgd door Jack Miller, Alexis Masbou, Louis Rossi, Jonas Folger en Luis Salom. Miller nam al snel de koppositie van Martin over.

Thuisrijder en polesetter Sandro Cortese had een slechte start, waardoor hij terugviel naar de achtste plek. Hij leek kansloos. Maar op de inmiddels opdrogende baan maakte hij zijn achterstand van zo’n 9 seconden snel goed. In de vijftiende ronde kon hij aansluiten bij de kopgroep, om even later de leider van dat moment, Masbou, in te halen. Daarachter streden Martin en Salom voor de laatste podiumplek. Totdat Martin onderuit ging en het gevecht moest opgeven.

Masbou bleef aanhaken bij Cortese, maar kon de eerste plek niet veroveren. Cortese kwam als eerste over de eindstreep. Daarmee is hij de eerte Duitser die sinds de terugkeer van de Sachsenring in 1998 een thuiszege op zijn naam zet. Masbou finishte tweede, op ruim een halve seconde achterstand. Salom pake de derde podiumplaats met achter hem Jack Miller.

Voor de Nederlandse coureur Jasper Iwema was het een race om snel te vergeten. In ronde 13 raakte de waterslang van zijn radiateur los. Hij moest de strijd opgeven.

Jasper: “Ik weet niet goed wat ik moet zeggen. De omstandigheden tijdens de race waren zeker niet in ons nadeel, mijn start was goed en na een paar ronden in de race had ik ook echt goede hoop dat we enkele WK-punten mee naar huis konden nemen. Echter werd het na een paar ronden droog en even later zag ik de temperatuur van de motor veel te hoog oplopen en merkte ik dat het vermogen elke ronde minder werd. In de zestiende ronde ging het helemaal mis, het water spoot er aan alle kanten uit en was verder rijden niet meer mogelijk. Heel jammer allemaal, als ik kijk waar de jongens die in de race nog meer dan tien seconden achter mij reden nu gefinisht zijn dan hadden een aantal WK-punten zeker tot de mogelijkheden behoort. Dit is echt balen.”

Cortese staat aan de leiding in het kampioenschap met 148 punten. Achter hem volgt met 130 punten Viñales. Derde staat Salom met 104 punten.