vrijdag 29 maart 2024

Bax / Van den Bogaart kampioen

De regerende kampioenen lieten gisteren niets aan het toeval over want het Brabantse duo Etienne Bax en Ben van den Bogaart won beide manches. “We zijn de eerste manche vol gegaan”, aldus de bakkenist. “We wilden direct het kampioenschap beslissen.” De opzet slaagde, want de Belgische titelconcurrenten Ben Adriaenssen / Guannady Auvray volgden op liefst 13 seconden. Hun landgenoten Jan Hendrickx en Tim Smeninx grepen plaats drie.

In de tweede manche toonden de kampioenen van 2010 én 2011 zich grote sportmannen onder het toeziend oog van hun eigen fanclub opnieuw iedereen naar huis te rijden. Deze keer finishten Jan Hendrickx / Tim Smeninx als tweede, gevolgd door Jan Visscher / Kenny van Gaal.

De dagzege ging logischerwijs naar Bax en Van den Bogaart, voor Hendrickx en Smeninx en Adriaenssen en Auvray. Vierde in het dagklassement eindigden de lokale helden Marcel Willemsen en Gertie Eggink. Broer Daniël startte uiteindelijk niet omdat zijn polsbreuk nog teveel belemmeringen gaf. De negenvoudig wereldkampioen schoof daarom als commentator aan bij speaker.

Maikel Swanenberg uit Schijndel had in de MX3 één missie: voor concurrent Daimler Eijsink (Haaksbergen) eindigen. In de eerste manche moest de Brabander streekgenoot Martijn Romviel 1,2 seconden voorlaten, maar zag dat zijn concurrent als derde eindigde. In de allesbeslissende manche won Swanenberg voor Romviel en Eijsink. Zijn tweede titel was een feit. “Een prachtig afscheid van het fanatieke crossen. Volgend jaar ga ik minder rijden, omdat ik vaker thuis wil zijn bij vrouw en kind.” Achter de kampioen, Romviel en Eijsink eindigde Europees Enduro kampioen Mark Wassink uit Laren als vierde in het dagklassement.

Mike van Grinsven gaf zijn comeback na een enkelbreuk nog meer glans in Harfsen. De coureur uit Heesch deed met twee zeges een uiterste poging om het ONK te winnen, maar concurrent Joe Maessen (IJsselsteyn) tikte beide manches als tweede aan en won zo de Nederlandse titel. “Ik heb bekeken gereden vandaag”, aldus de kersverse kampioen, die al eerder het Duits kampioenschap won. In het dagklassement was plaats drie voor Merijn Bloemen uit Venhorst.