vrijdag 29 maart 2024

Bandenkeuze bepalend in GP van Tsjechië

Normaal gesproken is de bandenkeuze in de MotoGP al erg belangrijk, maar afgelopen zondag in de ronde van Tsjechië was dit dankzij een opdrogende baan nog meer het geval. De race begon op een nat circuit, maar vlak voor de start stopte het met regenen. Hoe lang duurt het dan voordat de baan droog is en gaan de rijders naar binnen voor een setje slicks? Of rijden ze de race voorzichtig uit met regenbanden die enorm snel slijten wanneer de baan droog wordt? Ga je ervan uit dat je gaat wisselen en kies je de zachte optie of blijf je op regenbanden en kies je de harde? De coureurs die de beste antwoorden hadden op deze vragen waren de coureurs de zondag aan het langste eind trokken. 

Valentino Rossi bijvoorbeeld, bleek hier erg verstandig mee om te kunnen gaan. De Yamaha-rijder moest in het begin van de race een behoorlijk aantal rijders voor zich laten en reed duidelijk minder snel dan in de kwalificatie. Totdat hij aan een opmars begon en zich in het laatste gedeelte van de race opwerkte tot de tweede plek. Het spaarzaam omgaan met de banden en de keuze voor de harde optie achter bleek een verstandige. 

Ook Lorenzo koos hiervoor, maar maakte met nog zeven ronden te gaan een cruciale beslissing. Hij ging met een versleten voorband de pitstraat in voor zijn tweede motor, maar deze bleek te staan op banden waar hij niet op had gerekend. De Mallorcaan ging later weer terug om zijn eerste motor te halen. Deze had het team inmiddels voorzien van een nieuwe voorband, maar dit bleek niet meer te baten en Lorenzo kwam als laatste over de finish. Met zowel voor als achter de harde optie, bleek Cal Crutchlow de beste keuze te hebben gemaakt. Hij belandde door deze keuze in het eerste gedeelte van de race op de vijftiende plaats, maar hervond grip en vertrouwen en toonde zich uiteindelijk te sterk voor de rest van het veld. In de Moto3 behaalde Nederlander Bo Bendsneyder een knappe zevende plaats.

Foto: ANP

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen