donderdag 28 maart 2024

Arme Ducatisti

Holland heeft klompen en molens, Ducati heeft dreunende V2’s en – vooruit – beukende V4’s. Bij dat mechanische concert voegt zich binnenkort het gezoem van een elektrische motorfiets. Sorry liefhebbers van Ducati, wen alvast maar aan het idee. Claudio Domenicali, grote baas van het merk, liet onlangs optekenen dat de toekomst elektrisch is en dat Ducati binnenkort de productie opstart.

Geen vermomde V2
Tot zover het gepiep en gejammer want het elektrische prototype mag er absoluut zijn. De Ducati Zero is een ontwerp van de Nederlander Bart Heijt en Braziliaan Fernando Pastre. Tijdens het ontwerpproces werkten ze nauw samen met de fabriek. De Zero is geen vermomde V2 want een gedeeltelijk transparant kuipdeel biedt zicht op de elektrische motor. De logo’s op de flanken verkleuren, afhankelijk van de gekozen rijmodus (Eco, Strada of Corsa) niet alleen van kleur, maar functioneren ook als knipperlichten.

Battle of the batterijen
Misschien is het een typische petrolhead-gedachte, maar over actieradius, snelheid en gewicht is nog niets bekend gemaakt. Hetzelfde geldt voor de prijs en introductiedatum. In 2017 noemde Ducati nog het jaartal 2021, maar de woorden van Domenicalli suggereren dat het eerder kan worden. Wie weet hoe snel we een elektrische Harley-Davidson (LiveWire) kunnen testen tegen een Ducati. Was altijd een clash tussen V-twins, wordt nu de battle of the batterijen.

Vloeken in de kerk
In 2011 spraken we die andere Nederlandse ontwerper bij Ducati: Bart Jansen Groesbeek. Hij is nauw betrokken geweest bij het design van de Diavel en de vernieuwde Monster. Hij toonde zich destijds absoluut geen fan van motoren met een stekker. ‘Elektrische motoren, dat is vloeken in de kerk voor mij. Ik heb ooit op een elektrisch scootertje gereden en dat is drie keer niks. Geen geluid, het trilt niet, alle sensaties ontbreken. Het heeft gewoon niet dezelfde romantiek als verbrandingsmotoren, maar misschien is dat voor de volgende generatie geen enkel probleem. ‘

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen