Analyse: Ducati 1299 Panigale R Final Edition

Door Nick in Nieuws, maandag 10 Jul 2017 13:07
Twee V2's naast elkaar maakt een... Dat slinkse Ducati, toch! Panigale R Final Edition

Die zevende juli kwam en leek ook weer te gaan, zonder de beloofde Panigale R Final Edition. Dat is weer het nadeel van tijdsverschil, en als men een motor presenteert op Pebble Beach, 20 minuutjes van Laguna Seca, tijdens het WK Superbike-weekend aldaar. Maar we kregen hem desalniettemin!

Specificaties zijn een mengelmoes van Panigale R- en Superleggera-cijfertjes. Echt wel de moeite en de knaken - alle 45.100 euro's - waard dus! Het opvallendste zit hem in de cijfers op een rijtje, waarbij de opvalt dat deze R in weinig onder doet voor de Superleggera. Het vermogen komt terug van 215 naar een 'schamele' 209, het koppel daalt een dikke 4 Newtonmeter naar 142Nm, en het gewicht is met 168 kilo droog tien kilo lichter dan de 1299 Superleggera in rijklare toestand in de schaal legt. Het is makkelijk hem af te doen als een gedowngrade uitzwaaimodel, terwijl dit soort specificaties nog altijd mondwaterend zijn, ware het niet dat er nog een lichter en sterker model boven staat. Schandalig hoe snel een mens verwend raakt, eigenlijk.

Statements in de States
Alleen behalve een waanzinnig gave motor, kunnen we ook concluderen dat Ducati met deze Final Edition-Panigale een aantal statements wil maken. En niet de minste ook. De presentatie was dan ook niet voor niets in de Verenigde Staten, want behalve Amerika voor Ducati een belangrijke markt is, zoemt nog steeds het gerucht dat de overname door Harley-Davidson aanstaande is.

Al voor de presentatie wist men dat er een hintje tricolore in de Final Edition zou zitten, omdat dat in de teaser-video te zien was, maar meer nog omdat Marco Melandri en Chaz Davies in een dergelijke kleurstelling aan de start kwamen van race 1, voorafgaande aan de presentatie. Opvallend genoeg was het Audi Sport-logo op de kuip en pakken nog net wat prominenter aanwezig dan bij de standaard kleurstelling. Zelfs zonder aluminiumfolie-petje en door complottheoriën verpeste geest, zou je kunnen denken dat ze een statement willen maken. 'Ducati is Italiaans en eigendom van Audi en tot dat verandert, zul je het weten ook!' Dat idee.

Knipoog naar de opvolger
Waar de presentatievideo vervolgens in uitblinkt - behalve de gewoonlijke Italiaanse flair - is het subtiel verkondigen van een boodschap die weinig tot niets met deze Panigale R Final Edition te maken heeft, maar des te meer met wat komen gaat. Bijna alle beelden in de baan zijn namelijk van Melandri en Davies zij aan zij. Heel gebroederlijk, maar vooral opvallend. Normaliter gebeurt namelijk niet heel prominent in dit soort video's.

Maar wat krijg je wanneer je twee tweecilinders in V-vorm naast elkaar houdt? Juist een V4. En laat Ducati nu net - erbarmelijk slecht - proberen geheim te houden dat ze werken aan een V4-Superbike als opvolger van de Panigale.

Slinkse lui, daar bij Ducati!

Foto's en video: 2snap en Ducati 

 

Motorbase

2017 1299 Panigale R Final Edition
Ducati 1299 Panigale R Final Edition
Cilinderinhoud 1.285 cc
Vermogen 209 pk
bouwjaar 2017
Tags:

Gerelateerde artikelen