donderdag 18 april 2024

25.000 ton zand op TT Circuit

Om volgend jaar in het weekend van 29 en 30 augustus op het TT Circuit Assen de tweede motorcross-GP van Nederland – de eerste is op 25 en 26 april in Valkenswaard – te kunnen laten plaatsvinden zullen grote kiepers (waar wel drie vrachtwagens zand in kunnen) vele ritten moeten maken. Er moet een dikke laag zand worden aangebracht om te voorkomen dat de crossers op het asfalt gaan rijden. De baan wordt namelijk voor een deel op het asfalt aangelegd. Start en finish zijn voor de Winterdijktribune, op het punt waar de wegracecoureurs voluit in de remmen gaan voor de GT-bocht. Het VIP-complex van het TT Circuit Assen wordt ingesloten door de crossbaan.

De plannen van de voor deze wedstrijd opgerichte Stichting Motocross Grand Prix Assen zijn ambitieus. Er wordt gemikt op 15.000 tot 20.000 bezoekers. Naar verwachting komen velen af op de bekendheid van het circuit. Het is de bedoeling dat het niet bij één keer blijft, maar dat deze GP een blijvertje op de wedstrijdkalender van promotor Youthstream wordt. Vanwege de goede voorzieningen wordt er zelfs aan gedacht om over enige jaren de Motorcross der Naties – het wereldkampioenschap voor landenteams – naar Assen te halen.

Opvallend in een land waar de overheid nou niet altijd bepaald positief tegenover gemotoriseerde sporten staat is de financiële steun van de gemeente Assen en de provincie Drenthe. Gedeputeerde Ard van der Tuuk: “Deze wedstrijd voegt iets toe aan het TT Circuit en aan Drenthe.” Wethouder Ruud Wiersema: “Als gemeente weten we dat er iets van terugkomt. Het levert een spin-off op, niet alleen op het sportieve vlak, maar ook economisch.” Lee van Dam (bekend als organisator van de Gamma Racing Day) en ex-crosser Jan Postema zijn de initiatiefnemers. Medewerking wordt verleend door de MC Assen en Omstreken, in een ver verleden organisator van de internationale crosses, waaronder GP’s, in het nabijgelegen Norg.

Assen is het derde wegracecircuit waar in één en hetzelfde jaar zowel een wegrace- als een motorcross-GP wordt verreden. Jerez (1992, 1995 en 1996) en Donington Park (2007) gingen Assen voor.

 

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen